Originare din ținuturile reci ale dealurilor scoțiene, cu mult vant și ierni geroase, vacile de carne Highland, cunoscute și sub numele de Scottish Highland, se adapteaza foarte bine regiunilor cu climate dificile, precum Canada sau țarile din centrul și estul Europei. Rasa a fost omologată în 1885 având caracteristicile blana deasa, coarnele mari și o calitate deosebita a carnii.
Rasa este rezistenta la boli, necesitatea medicamentelor este atata de redusa, cum nu se regaseste la alte condtii de pasunat. Ele pasc aceleași pașuni ca și oile, nasc singure și pot fata pana la varsta de 20 de ani. Highland Scoțian nu se mulge, tot laptele fiind destinat vițeilor.
Bovinele Scottish Highland pot face fata fara probleme chiar si pe zapada. Nu sunt pretentioase si nu impun un tratament de alimentatie speciala. Valorifica foarte bine furajele grosiere pe timpul iernii si orice tip de pasune pe timpul verii. Pot face fata fara ajutor chiar si la temperaturi scazute (-20o/-30oC).